Fastelavensbolle med Earl Grey krem og Lemon curd
Jeg ELSKER enhver anledning til å eksperimentre med nye måter å bruke te på. Denne oppskriften gir den klassiske fastelavensbollen en tvist med Earl Grey krem og Sirton-curd. Denne er hakket mer komplisert enn Kirsebærkrem-bollen, men meget deilig for deg som elsker te.
Boller:
- 75 g temperert smør
- 500g hvetemel
- 40g sukker
- en halv pakke fersk gjær
- en klype salt
- 1 ts malt kardemomme
- 3 dl melk
- 1 egg til pensling
Sirup:
- 4dl vann på 100 grader
- 2-5ts Earl Grey
- 170 gram sukker
Earl Grey krem:
Smak deg frem til mengde sirup
- Kremfløte
- Sirup
Sitron-curd:
- 2 sitroner
- 3 egg
- 1 eggeplomme
- 2/1 dl sukker
- 125 gram smør
Her er en enkel basisoppskrift på bolledeig. Har du din egen signatur-bolle kan du gjerne bruke den. Denne gir ca 12 boller.
- 75 g temperert smør
- 500g hvetemel
- 40g sukker
- en halv pakke fersk gjær
- en klype salt
- 1 ts malt kardemomme
- 3 dl melk
- 1 egg til pensling
Begynn med å samle alle tørre ingredienser i en bolle.
Smuldre gjæra i lunken melk før du tilsetter melk/gjær blandinga litt og litt i melblandingen og elt til en jevn deig.
Elt inn temperert smør i deigen og elt til du har en elastisk deig. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen, rulle den, og prøve å strekke den så tynn at den blir noe gjennomsiktig uten at deigen revner.
Hev deigen et lunt sted i ca 50 minutter eller til den er blitt dobbel størrelse.
Del opp deigen i 12 like store emner og trill til boller. Etterhev bollene i enda en halvtime før du pensler dem og steker dem på 225 grader på midterste rille i ovnen i 5-10 minutter.
Avkjøl bollene på rist og pass på at de er helt avkjølte før du har på kremen.
Denne oppskriften gir ca 2dl sirup.
Brygg 2-4 teskje Earl Grey i 4dl vann på 100 grader i 4 minutter.
Sil av over i en kjele når teen er ferdigbrygget. Sett plata på medium-lav varme og rør inn 170 gram sukker.
La blandingen koke under omrøring til den har redusert til 2dl.
Sett til siden og la den kjøle seg ned før du har den i en egnet ren beholder.
Denne sirupen kan brukes til mocktails, i te, kaffe og over is.
Pisk kremfløte og litt earl grey sirup til krem.
Smak deg frem til hvor mye sirup du trenger, men begynn med lite slik at kremen ikke blir for myk/bløt.
Vask sitronene før du river av skallet og presser dem.
Visp 3 egg og en eggeplomme i en kjele til jevn før du tilsetter sitronskall, sitronsaft og sukker i kjelen og rører den jevn igjen. Ha på svak varme slik at blandingen er blir varm men aldri koker.
Rør jevnt til blandingen tykner. Ta av plata og visp inn smøret.
La curden kjøle seg helt ned før du har den på bollen.
Sett sammen fastelavensbollen med earl grey krem og frisk sitron-curd. Pynt gjerne med siktet melis og nyyyt!