Broks Tea
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Bli med i gjengen!

Meld deg på nyhetsbrev for eksklusive rabatter, oppskrifter og nyheter om te!

Hvordan brygge te

Hvor vanskelig kan det være å brygge en kopp te tenker du? Ikke noe vanskelig i det hele tatt! Men det er veldig viktig at du brygger teen riktig for at den skal slippe alle de gode aromaene. Basispunktene er plassmengde, temperatur og trekketid

 

tesil og tekanne
Gong Fu kanne med sil i helletut, 
bøtteformet tesil for kopp og kanne,
liten sil/dørslag.

Plass til at teen kan utvide seg er veldig viktig når du brygger kvalitetste. En av de store forskjellene på "pose-teen" hos dagligvarebutikene og løsvekt kvalitetste er hvilke blader som brukes og hvordan de er behadlet. Lav kvalitets teposer bruker ofte det vi kaller støv eller "fannings". Dette er partikler av tebladene som ligger igjen etter at teen har blitt sortert. Te av kvalitetsgraden støv gir nesten momentant farge til vannet når du brygger den, og gir en kraftig smak men mangler kompleks aroma. I Broks Tea brukes hele blader eller kvalitetsblader som er broken/kuttet. Selv de teblandingene som består av kuttet te vil utvide seg mye mer enn støvet i teposer. Pass derfor på du velger en bryggemetode eller en tesil hvor tebladene kan flyte fritt selv når den er fult utvidet. Jo flere blader som er i direkte kontakt med vannet, jo mer aroma vil slippe fra bladene. Det aller beste er å la bladene flyte fritt.

 

Anbefalt bryggemetode

Jeg foretrekker å trekke teen i en kanne med filter i helletuten, eller trekke i en større beholder og sile teen med en matcha sil når jeg heller den over i tekoppen. Ønsker du likevel å bruke en tesil er stort sett den eneste typen tesil jeg vil anbefale en bøtteformet tesil slik som denne. Bøtteformede tesiler gir effekten av at bladene får flyte i nesten hele tekoppen, samtidig som du enkelt kan løfte ut bladene når trekkingen er over.

 

 

 

Perfekt måleskje og Kyushu Yuzu.


Mengde te til vann er også viktig for å forsikre at du ikke får et for kraftig eller for svakt brygg. Jeg operer ofte med gram og benytter standaren 2 gram per kopp / 12 gram per liter vann som en veiledning. Dette kan for mange oppleves som en knotete måte å brygge te på i hverdagen. Derfor er teskje målene også en god metode. En teskje per kopp og fem til seks teskje per liter vann. Teskjeer kan variere i størrelse, derfor liker jeg å bruke perfekt måleskje. Denne måler 2 gram på de fleste tetyper.   

 

 

 

 

 
Mange brenner seg på temperatur. Når du brygger sort te er du stort sett trygg. De fleste svarte teer tåler 90 til 100 grader vann. Flere har nok opplevd å brygge en kopp grønn te, bare for å oppdage at den har en sterk bitter smak som overskygger all aroma. Da har du mest sansynlig brukt for varmt vann. Teblader kan nemlig bli brent! Her kommer en enkel oversikt over typiske temperaturer for ulik te.

 


Dette er et fint utgangspunkt. Det kan likevell være andre anbefalinger for ulik te. Sjekk alltid instruksjonene på teen du brygger. 

Frukt/urter/rooibos 100 grader
Sort te 90-100 grader 
Oolong 80-90 grader
Grønn te 70-80 grader
Hvit te 70-80 grader

 

 


Hvor lang trekketid du skal ha varierer også fra te til te. Likevel er det også her noen typiske tider for hver kategori av te. Bruk tidene under ledende og eksperimenter gjerne etter egen smak. Her har du litt spillerom i hver kategori. Prøv deg frem og finn ut hva du foretrekker. Sjekk alltid hva din te trenger. Noen grønne teer kan for eksempel trekke i bare 30 sekunder!

Frukt/urter/rooibos 5-10 minutter
Sort te 3-5 minutter
Oolong 2-5 minutter
Grønn te 1-3 minutter
Hvit te 1-3 minutter

 

 


Så enkelt er det altså! Lær deg disse basis-reglene, så vil du sjeldent brygge
en kopp te feil igjen. Da var det bare å sette i gang å brygge! 

 

 God sup, tevenn!

Tilbake

Trykk ENTER for Ã¥ søke