Broks Tea
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Bli med i gjengen!

Meld deg på nyhetsbrev for eksklusive rabatter, oppskrifter og nyheter om te!

Hvordan lage chai på melk

 

Å lage chai på melk er enkelt, men tar litt tid. Tillater du deg å bruke litt ekstra tid på å koke chai vil du få en silkemyk, fyldig og søt chai med masse smak. Denne kan du også lage i batch og sette unna i kjøleskapet. Her kommer først noen enkle retningslinjer som er lure å lære seg. Så viser jeg deg hvordan jeg kokte chai på Bakt Fersken og kjølte den ned for en sommerlig vri på den klassiske chai-latten.

 

Det som er så digg med å lage chai selv er at du ikke trenger alle krydrene til å lage chai. Masala chai er en variant av Chai som vi ofte hører om. I en masala chai bruker man som regel masala krydder, en miks av kanel, stjerneanis, allehånde, ingefær, pepper, nellik, muskatt, kardemomme eller fenikkel. Når du lager den selv kan du derimot variere fra gang til gang og tilsette de krydrene du liker best. Ofte velger jeg stjerneanis, kanel, ingefær og allehånde eller pepper om jeg vil forenkle oppskriften. Jeg er også i overkant glad i lakrisnoter så jeg hiver ofte i noen ekstra stjerner.

 

Her er det du trenger for å koke chai på melk:

  • Sort indisk te (gjerne CTC) bruk mengen du ville brukt om du laget te på vanlig vis eller mer om du foretrekker

  • Ønskede krydder

  • Ønsket melk

  • Sukker

 

Fire gode råd for metode:

  1. Valg av te: den beste teen å bruke til chai er indisk sort te som er CTC behandlet. CTC står for Crush/Cut, Tear, Curl og ser ut som små korn av te. CTC te pleier å tåle kokingen noe bedre enn store teblader. Hvis du ikke får tak i indisk CTC kan du bruke en vanlig broken assam, det funker fint. Her kan du gjerne prøve deg frem til det du liker best.

  2. Trikset til den tykke og fyldige teen ligger i kokinga av melka. Varm melka på høy varme slik at den begynner å stige i kaserollen, senk så varmen igjen. Gjenta denne prosessen til du ser at melka har redusert. Rør hele tiden slik at melka ikke svir seg.

  3. Tilsett krydderet først, så te, så sukker. Da får du mye smak av krydrene uten at du overkoker teen. Det er enklere å søte teen etter smak mot slutten av kokingen.

  4. Følg med på fargen. Fargen du ønsker på chai er karamellbrun.

 

Chai kan lages på mange ulike måter. Vanligvis bruker jeg hele krydder og en broken assam som Assam BOP. Noen ganger har jeg lyst å være ekstra kreativ med smakene. Det deilige vårværet inspirerte meg til å lage en fruktig chai. Bakt fersken er egentlig en chaiblanding tilsatt fersken og aprikos og ble inspirert av en fersken chai jeg smakte på en kaffebar i fjor. Nå skal jeg vise deg hvordan jeg lagde en iskald chai med bakt fersken.

 

Jeg brukte:

  • 3 perfekt måleskje (ca.6 gram) med bakt fersken
  • 5 dl havremelk (Oatly)
  • 2 tskj sukker pluss ekstra til cold foam
  • Isbiter
  • Havremelk og havrefløte (Oatly) til cold foam

            

Hvordan jeg gjør det:

  1. Jeg begynner med å varme en halv liter havremelk i en kaserolle til melka stiger. Jeg rører hele tiden og senker varmen når melka hever seg. Denne prosessen gjentar jeg tre til fire ganger før jeg har i teen.
  2. Nå tilsetter jeg teen og fortsetter prosessen med å heve og senke varmen imens jeg rører kontinuerlig helt til jeg ser at jeg har fått fargen jeg ønsker og til melka har redusert litt.
  3. Jeg tilsetter sukkeret til slutt og gjentar prosessen med å heve og senke varmen et par ganger til før jeg tar kjelen av plata og smaker på om den trenger mer sukker eller lengere koketid. Jeg ble fornøyd så jeg siler innholdet slik at tebladene og krydderet ikke lengre ligger i chai'en og setter chai'en til kjøling. Jeg silte chai'en over i et målebeger og så at melka hadde redusert med to dl. Jeg har nå tre dl chai.
  4. Når teen er blitt romtemperert heller jeg den over i en helt ren glassflaske og setter den i kjøleskapet.
  5. Jeg serverer chai’en over isbiter og skummer litt kald havremelk iblandet havrefløte og litt sukker og heller det over chai’en.
  6. Tips: ønsker du en ekstra piff kan du gjøre enhver chai om til en dirty chai ved å tilsette en shot med espresso før du heller i chai og kaldt melkeskum. Du kan også tilsette litt aprikos-syltetøy for ekstra fruktighet og estetikk.

 

Nå har du laget en tykk og fløyelsmyk chai med vårlig preg av fersken og aprikos. Jeg synes chai blir ekstra god når melka får redusert seg minst et par dl. Da blir den tykkere og får en digg munnfølelse og skikkelig fyldig smak. Test gjerne ut denne fremgangsmåten med andre smaksvariasjoner og del resultatet på instagram med taggen "Brokstea" så jeg får sett!

 

 

Tilbake

Trykk ENTER for Ã¥ søke