Broks Tea
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Bli med i gjengen!

Meld deg på nyhetsbrev for eksklusive rabatter, oppskrifter og nyheter om te!

Hvordan lage iste?

Er du vert til årets 17.mai frokost? Eller er du gjest og har lyst å ta med en gave til bordet? Kanskje noen av disse oppskriftene er for deg! Oppskriftene tar utgangspunkt i mai-lanseringen, men du kan bytte ut teen om du vil.

Når du skal lage is-te finnes det to metoder: den tradisjonelle varm-bryggingen, og kald-brygging. Varm-brygging er best om du skal tilsette sukker da det løser seg opp bedre i varm te enn kald te. Det tar også kortere tid enn kaldbrygging. Se nederst i innlegget for enkel innføring i kaldbrygging og hva du må være obs på her.

hvordan brygge iste basisoppskrift

    Hva du må ha:

  • 12 gram (5-6 teskjeer) te i løsvekt
  • 5 dl varmt vann (sjekk temperaturanbefaling på teposen)
  • ca 4,5 dl isbiter

 

Hva du gjør:

  • Vei eller mål opp te i beholderen du skal brygge i. Unngå å bruk tesil til bryggingen, sil heller teen når den er ferdig.
  • Her kan du tilsette sukker eller honning om du ønsker.
  • Hell over 5dl vann i riktig temperatur for teen, og la bladene trekke i vannet i 1-10 minutter avhengig av te-type og preferanse. Følg trekketiden på teposen.
  • Finn en egnet beholder og fyll den med 4,5 dl isbiter og plasser en tesil eller et lite dørslag på toppen.
  • Sil over isbiter og rør rundt for å kjøle ned teen og smelte isbitene.

 

morgendugg grønn te oolong sitrus.      tesil rustfritt stål   hjemmelaget iste

 

Det var det! Nå har du en enkel basisoppskrift på hvordan du kan brygge iste. Et godt utgangspunkt for å trikse og tilpasse til egne preferanser og ønsker.

 

Her kommer noen varianter av oppskriften under som jeg absolutt kan anbefale til 17.mai bordet!broks tea perlende iste

Mai-lanseringen ble satt sammen med is-te i tankene. Derfor er både Perlende jordbær og Perlende sitrus veldig gode som is-te, og som navnene tilsier, ekstra god med perler. Denne oppskriften lager 1 liter iste.

Hva du må ha:

  • Perlende sitrus 12 gram eller 6 teskjeer
  • 0,5 liter vann på 70-80 grader (jeg foretrekker 70)
  • Søtning (hvis ønsket og etter smak)
  • 0,4 liter isbiter
  • Vann eller brus med kullsyre ca 1dl eller smak til

Hva du gjør:

  • Vei opp 12 gram med perlende sitrus (eller bruk 5 teskjeer) i en beholder som tåler varme. Unngå å bruk en tesil for å gi tebladene nok plass til å utvide seg under trekkingen.
  • Tilsett søtning (om du ønsker)
  • Hell over 5dl varmt vann og la teen trekke i 1-3 minutter avhengig av hvor kraftig du ønsker teen.
  • Når teen har trukket ferdig siler du den over isbiter i en egnet beholder.
  • Rør godt slik at du får kjølt ned teen og ha over i ønsket karaffel eller flaske.
  • Tilsett perlene (kullsyreholdig vann eller brus)

 

Vi brygger teen ekstra kraftig her fordi vi skal vanne den ut med isbitene under nedkjølingen. Jeg foretrekker å øke menge te, ovenfor trekke-tid over fem minutter da jeg ofte opplever bitterhet etter fem minutter trekking.

kaldbrygging te

Når det kommer til kaldbrygging av te er det viktig å informere om at for at du skal være helt sikker på at teen du drikker er trygg, bør teblader og fruktbiter alltid varmebehandles. Sort te med fruktbiter og krydder, og koffeinfrie teblandinger uten teblader bør alltid brygges på 100 grader. Hvit te og puh er kan renses med varmt vann før kaldbrygging for å få et tryggere kaldbrygg. Har du svakt immunforsvar eller er gravid anbefales det å varmbrygge all te slik at du dreper mulige bakterier.

milky oolong iste

Å kaldbrygge te er veldig enkelt. Her er oppskriften på en liter kaldbrygget Milky Oolong (en av mine sommerfavoritter).

Hva du må ha:

  • 12 gram Milky Oolong
  • 1 liter kaldt vann
  • Litt vann på 75-80 grader

Hva du gjør:

  • Vei opp 12 gram Milky Oolong og rens dem med det varme vannet. Dette kan enkelt gjøres ved å legge te i et dørslag og helle vannet over tebladene før du har bladene i beholderen du skal brygge i.
  • Legg de rensede tebladene i en helt ren beholder og fyll opp med rent og kaldt vann.
  • Sett brygget i kjøleskapet og vent minst tre timer men gjerne over natten.
  • Når brygget er ferdig kan du velge om du lar bladene ligge og brygge imens du drikker litt og litt, eller heller teen over i en ny beholder uten bladene for å stoppe byggeprosessen.

 

Kaldbrygget Milky Oolong er veldig godt med kullsyrevann eller med litt plantemelk og masse isbiter.

 

Jeg håper du tester ut hvor enkelt det er å lage iste hjemme. Merk at når du brygger iste selv vil den ha mye mindre søtning enn iste man ofte finner i dagligvarebutikken, siden de fleste teblandinger du kjøper i løsvekt ikke inneholder tilsatt sukker. Forvent at disse oppskriftene ikke har den sterke sødmen til dagligvare-isteen. Jeg foretrekker at den hjemmelagde isteen ikke er tilsatt noe sukker, men synes du den mangler sødme er det bare å prøve seg frem med honning, sirup eller sukker til du finner noe du liker.

 

Tilbake

Trykk ENTER for Ã¥ søke