Koffein og te
Inneholder te koffein? Er hvit og grønn te koffeinfri? Og hva har mest koffein, te eller kaffe?
All te kommer fra planten Camellia Sinensis, og denne planten produserer koffein. Det betyr altså at i prinsippet inneholder all te koffein, også grønn og hvit te. Konsentrasjonen av koffein er høyest i små blader og nye skudd, og lavest i store blader og bladstilker. Det finnes te hvor bladene har blitt behandlet for å fjerne koffeinet og lage en koffeinfri alternativ. Dette kan gjøres på ulike måter for eksempel med CO2 hvor koffeinet i tebladene fester seg i CO2 og smaksmolekylene blir igjen i tebladet. Det vil likevel alltid være noen rester av koffein også i dekaffinert te.
Som nevnt har store blad og bladstilker minst konsentrasjon av koffein. Men kan behandling og oksidering påvirke koffeininnhold? Det er en vanlig feiltolkning at grønn og hvit te har mindre koffein enn sort te. Dette skyldes kanskje at vi forbinder mild smak med lavt koffeininnhold. Vi kan dra ut et eksempel fra boken Tea av Camellia sinensis tehus. Av 52 tetyper brygget, havner hele syv grønne tevarianter på toppen av koffeininnhold før du ser en sort te på tabellen. Dette kan skyldes at oksideringsprosessen minker koffeininnholdet noe, og dermed gir lavere innhold koffein i sort te enn grønn og hvit te. Det er viktig å notere at det ble testet langt flere grønne teer enn sorte teer.
Tai ping hou kui ga 59mg koffein per kopp (250ml) etter å ha trukket i 6 minutter på 85 grader. Vanligvis trekker vi grønn te i 1-3 minutter. Kortere trekketid må vel føre til lavere koffeininnhold? Camellia Sinensis tehus testet også bryggetidens rolle i koffeininnhold og fant at en stor del av tebladenes koffein slippes ut av bladene de første tre minuttene. Innholdet koffein øker fram til ca. 6 minutter før kurven slakker av. Du vil altså kunne minke koffeininnholdet litt om du senker trekketiden til 1-3 minutter, men vil fortsatt få med større deler av koffeinet i bladet også på grønn te. Testene viste også at det hadde liten effekt å «kaste» det første brygget, da målingene viser mye koffein også på andre og tredje brygg (Gascoyne et. al. 2021:269-273). Det eneste du oppnår ved denne metoden er å miste mye god smak.
Forskningen gjort av Camellia Sinensis tehus viser at det ikke er funnet noe konkret sammenheng mellom koffeininnhold og teens oksideringsgrad (hvit, grønn, sort osv). Det virker sannsynlig at variat av tebusk og hvilke teblader som brukes har mer å si for teens koffeininnhold. Kukicha og Hojica inneholder lite koffein fordi dette er te bestående av bladstilker av teplanten hvor konsentrasjonen av koffein er lav. Disse anbefales ofte om du er sensitiv for koffein. Men husk at selv disse ikke er koffeinfrie. Lager du matcha får du en koffeinrik grønn te, fordi tebladene er malt og drikkes opp i motsetning til når du lager et avtrekk av teblader som du tar ut av koppen før drikking. Ønsker du noe helt koffeinfritt må du bruke rooibos, honeybush eller andre urter og frukter som er naturlig koffeinfri.
![kukicha med yuzu](/users/brokstea_mystore_no/images/R__1_.jpg)
naturlig lav på koffein.
![jasmine silverneedle](/users/brokstea_mystore_no/images/R__2_.jpg)
![matcha og koffein](/users/brokstea_mystore_no/images/R.jpg)
tebladet og alle godsakene i dem, inkludert all
koffein.
Tidligere pleide man å kalle koffeinet i te for teanin, men nå vet vi at koffeinet er det samme i te som i kaffe og derfor sier vi nå koffein også når vi snakker om te. Tebladet har dog også en annen fin aminosyre kalt L-theanine. Denne aminosyren oppstår naturlig i teplanten og sies og ha en beroligende effekt på kroppen. Her er det litt lite forskning for hvorvidt L-theanine faktisk reduserer stress og angst.
Tanniner i tebladet sørger for at koffeinet tas opp mer gradvis og forhindrer en kjapp energiøkning etterfulgt av en brå nedgang slik man får hos kaffe. Koffein i te påvirker det sentrale nervesystemet imens koffein i kaffe har en direkte effekt på blodsirkulasjonen og øker hjerterytmen. På denne måten er koffein i te mer mentalt stimulerende og mindre fysisk energigivende enn koffein i kaffe (Gascoyne et. al. 2021:264). Koffeinet gjør deg opplagt og fokusert, uten at du blir skjelven, blir engstelig eller rastløs slik en kan føle seg etter for mye kaffe.
10 gram teblader inneholder mer koffein en 10 gram kaffebønner. Likevel er det mer koffein i en kopp kaffe enn i en kopp te. Dette skyldes bryggemetodene vi bruker. For å brygge en kopp kaffe(250ml) trenger du ca. 15 gram kaffe som du brygger på rundt 96 grader vann. For å brygge en kopp te (250ml) trenger du ca 2-2,5 gram teblader brygget på 70-100 grader vann. Derfor sitter du igjen med mindre koffein i en tekopp enn i en kaffekopp, og enda litt mindre om du brygger kukicha på 70 grader i 2 minutter.
All te har koffein i seg med mindre noen har dekafinert tebladene under behandlingsprosessen. Koffeininnhold i tekoppen avhenger sannsynligvis av tebusken og bladene som er brukt for å brygge te. Noen busker produserer mye koffein, andre lite. Små blader og skudd har mye koffein, store blader og bladstilker har lite koffein. Når du drikker matcha drikker du hele tebladet og derfor også alle antioksidanter, aminosyrer og koffeinet i bladene. Teblader inneholder mer koffein enn kaffebønner, men siden vi bruker mye mindre teblader og lavere temperaturer til å brygge te enn vi bruker når vi brygger kaffe vil det være mindre koffein i en kopp med ferdig-brygget te enn i en kopp med ferdig-brygget kaffe. Ønsker du å drikke koffeinfritt anbefaler jeg at du drikker noe som ikke er te (av teblader) slik som rooibos, honeybush eller frukt og koffeinfrie urter. Og ikke sløs bort deilig smak på å helle ut første og andre brygg med te. Effekten er sannsynligvis ikke verdt det.
Kilder og tips til videre lesing for de interesserte:
Gascoyne, K., Marchand, F., Desharnais, J. og Americi, H. (2021). Tea history terroirs varieties (tredje utgave). Firefly books: Canada
Delmas, F. X., Minet, M. og Barbaste, C. (2007), The Teadrinker's Handbook. Abberville press.
Smith, K. (2016), The world atlas of tea. Firefly books.
Wartenberg, L. (2023). Caffeine in tea vs coffee: how do they compare? Hentet 04.06.24 https://www.healthline.com/nutrition/caffeine-in-tea-vs-coffee#caffeine-content