Bryggetips gaiwan
Hva er gaiwan og hvordan bruker jeg den?
Gaiwan er en av de mest brukte metodene for å brygge te i Kina. En gaiwan består av en kopp, et lokk, og et lite fat. Med en gaiwan er fokuset på selve handlingen av å brygge te. Fordelene med å brygge teen direkte i en kopp er at det er enkelt å følge med på tebladene i en vid og lav kopp, i en tekanne. Like før teen er klar for å drikkes kan du også bli kjent med teens aroma ved å lukte i lokket.
Gaiwaner produseres i ulike materialer som leire, glass, porcelen og jade. De ulike materialene har ulike fordeler og ulemper. Tradisjonelle gaiwan sett kan være vanskelige å bruke, og krever litt øvelse før man blir vandt til dem. Heldigvis har den "enkle gaiwan" oppstått for å forenkle metoden men bevare opplevelsen. En "enkel gaiwan" er ofte utformet slik at man har et bedre grep om koppen og en enklere utforming for helling av teen.
Se de ulike versjonene vi har inne her. Informasjon om hver enkel gaiwan finner du på deres produktside.
Klar til å sette i gang?
Hvordan brygge te med tradisjonell gaiwan:
Instruksjonsvideo fra Teasenz:
Tekstinstruksjoner og spesifisering av metode:
1) Ta av lokket og legg i tebladene.
2) Tilsett varmt vann ved å helle med sirkulær bevegelse langs koppens vegger. Dette hjelper til med jevnere fordeling av temperatur. Pass på at du bruker riktig temperatur til din te.
3) Sett på lokket. Unngå å ta direkte på lokket, det blir fort varmt. Bruk håndtaket eller knotten til å løfte og holde i lokket.
4) Unngå å helle i for mye vann. Du skal ikke se tevannet når lokket er på. Blir det likevell for mye vann når du har lokket på kan du holde lokke i knotten imens du vipper koppen forsiktig til sidene slik at overflødig tevann renner av og i fatet koppen står på. Pass på at kantene blir for varm til å holde i!
5) Teen skal trekkes ulikt ut i fra hvilke blader du bruker. Bryggetid finner du på tepakken.
6) Like før teen er klar kan du løfte låkket mot nesen og ta inn aromaene som har festet seg til lokket.
7) Når teen er ferdig brygget kan du velge om du vil sile teen over i en annen kopp. Da lager du en liten åpning med lokket og siler ut tebrygget og lar bladene ligge igjen til neste brygg.
Her må en øve seg litt. Åpningen bør være stor nok til at teen renner jevnt ut, men liten nok til at bladene holder seg i koppen. Rett posisjon vil også forhindre varm damp fra å slippe ut bak og brenne hånden din.
Hold kantene av koppen med tommelen og langefingeren og press godt på knotten med pekefingeren slik at du har et godt grep. Nå kan du løfte og helle teen over i en annen kopp. Pass på at du ikke holder gaiwanen i en vinkel større en 90 grader. Tipper du den for langt over vil vannet renne saktere og kan søle ut fra sidene og brenne deg.
8) Du kan også drikke rett fra gaiwan-koppen. Pass på at du ikke brenner deg på koppen. Hold i tefatet så du ikke brenner deg. Lag en glippe i mellom koppen og lokket ved å løfte etter lokkets håndtak. Dette forhindrer at du får dampen fra teen i ansisktet når du drikker, og holder tebladene på plass i koppen.
Brygget vil ha en finere og jevnere smaksprofil om du heller brygget over i en annen kopp. Drikker du fra gaiwanen vil bladene fortsette å smaksette brygget imens du drikker teen.